Előadások betöltése

Mielőtt az éj leszáll!

Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című példázatát újrameséli a k2 Színház

Jegyvásárlás

2018-01-18

Helyszín
Stúdió K Színház
Ráday u. 32.
Budapest, 1092. Magyarország
+ Google Térkép
+3612167170
http://www.studiokszinhaz.hu/

Brecht egész életműve a kételkedésre tanít. Arra, hogy ne kényelmesedjünk bele hétköznapjainkba. Hogy ne fogadjuk el a minket körülvevő világot olyannak, amilyen, csak azért, mert a fennálló társadalmi rend azt mondja: “ennek így kell lennie”. Hogy vizsgáljuk felül erkölcsi szabályainkat, ha azok szöges ellentétben állnak a valósággal. Hogy elégedetlenségünket ne csak panaszkodással fejezzük ki, hanem kutassunk megoldási lehetőségek után. Hogy cselekedjünk, ha cselekedni kell, mert nem-cselekvésünkért éppúgy felelősek vagyunk, mint tetteinkért.

Persze, a mi történetünk Szecsuanban játszódik, innen nagyon messze, így az ottani problémák nyilván ránk nem vonatkoznak. A szerző is német. Mi közünk hozzá? Valószínűleg semmi. Úgyhogy azt tanácsoljuk a tisztelt közönségnek, dőljenek hátra székeikben, élvezzék ezt a régi kis fabulát, nevessenek sokat, aztán menjenek haza, és folytassák kicsinyes, elhibázott életüket ott, ahol abbahagyták, és még véletlenül se gondolkozzanak el azon, hogy csinálni kéne már valamit. Tisztelt Közönség, kulcsot ne találj, minek nektek jó vég, ha nem muszáj?

 

Az előadás időtartama 2 óra, szünet nélkül.

Díjak

A korábbi bemutató a 2014-es TITÁNIUM pályázat Titánium díjas előadása.

Játsszák

  • Sen Te (Sui Ta) – Pallagi Melitta
  • Szun – Domokos Zsolt
  • Vang– Borsányi Dániel
  • 1. isten, Sin asszony – Horváth Szabolcs
  • 2. isten, Ma Fu, Jang asszony, Rendőr – Rózsa Krisztián
  • 3. isten, Lin To, Su Fu, Öregasszony – Sipos György

Közreműködők

Dramaturg: Antal Klaudia

Látvány: Domokos Barbara

Rendezőasszisztens / Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Író: Bertolt Brecht

Rendezők: Benkó Bence és Fábián Péter

Kritika

„Mondják, fiatalnak minden kapu tárva”, éneklik kórusban, de a „vár minket a semmi” csattanója csak a keservesen hosszú hatásszünet után fedi fel, hogy mi is vár rájuk pontosan a kitárt kapuk mögött. Azt a csöndet én nem tudom leírni. És azt sem adhatom vissza, ahogyan a becsület és a tisztesség ritmusos ismételgetéséből a musicalek kliséit és érzelgősségét kifigurázó, egyszersmind nagyon jól szóló saját szerzeményük felcsendül, sem azt, ahogyan nem sokkal később már komoly hangnemben, átütő erővel szólaltatják meg Brecht egyik betétdalát, sem azt a mulatóst, ami a lakodalmi jelenet feszültségét csak tovább fokozza, és azt sem, miként teremt a nyelvesdob és a kristály hangtál távol-keleti atmoszférát. Csak azt tudom, hogy a k2 Színház méltán szerveződött állandó, önálló társulattá.”

https://librarius.hu/2014/05/31/ezerarcu-lelkesedes-a-brecht-darabban-szinhazkritika/